.: THE ADVENTURER :.


So, I've done some personality test online sesaje bosan bosan kat office malas buat kerja.. hehe! According to the test, which is i have to answer few questions (100 questions if i'm not mistaken) I have an ISFP PERSONALITY which also known as THE ADVENTURER..

 Uuuu.. 

Name macam gempak kan.. haha! 

So, here's some..

ISFP personality types are true artists, but not necessarily in the typical sense where they're out painting happy little trees. Often enough though, they are perfectly capable of this. Rather, it's that they use aesthetics, design and even their choices and actions to push the limits of social convention. ISFPs enjoy upsetting traditional expectations with experiments in beauty and behavior – chances are, they've expressed more than once the phrase "Don't box me in!"

ISFPs are quite mysterious and difficult to get to know. While very emotional individuals, they guard this sensitive core carefully, preferring to listen than to express. People with the ISFP personality type focus instead on their partners, with little interest in dictating the mood of a situation with their own feelings. While this can sometimes be frustrating, if they are accepted for who they are, ISFPs prove to be warm, enthusiastic partners.

In friendship, ISFPs are some of the most comfortable people around. Laid back and spontaneous, people with the ISFP personality type won't bog things down with arguments or structured long-term plans. Intellectually exhausting pastimes like debates over European economic policy won't hold their attention long. The here-and-now is what's important to ISFPs, and they love spending time with their friends doing casual, fun activities.

When it comes to the career world, ISFPs need more than just a job. Wealth, power, structure, advancement and security are all lesser goals to ISFP personalities' greatest need: creative freedom. ISFPs crave a tangible outlet for their imagination, a chance to express themselves artistically. People with the ISFP personality type are passionate experimenters, and whether they're aware of it or not, they are renowned trendsetters. With their unique perspective and simple desire to be themselves, ISFPs are natural artists, musicians and photographers, as well as designers of all stripes. Setting up shop on websites like Etsy is far more alluring to ISFPs than the confines of 9-5 administrative work in some fluorescent cubicle.

ISFP Strengths

Charming – People with the ISFP personality type are relaxed and warm, and their “live and let live” attitude naturally makes them likable and popular.

Sensitive to Others – ISFPs easily relate to others' emotions, helping them to establish harmony and good will, and minimize conflict.

Imaginative – Being so aware of others' emotions, ISFP personalities use creativity and insight to craft bold ideas that speak to people's hearts. While it's hard to explain this quality on a resume, this vivid imagination and exploratory spirit help ISFPs in unexpected ways.

Passionate – Beneath ISFPs' quiet shyness beats an intensely feeling heart. When people with this personality type are caught up in something exciting and interesting, they can leave everything else in the dust.

Curious – Ideas are well and good, but ISFPs need to see and explore for themselves whether their ideas ring true. Work revolving around the sciences may seem a poor match for their traits, but a boldly artistic and humanistic vision is often exactly what research needs to move forward – if ISFPs are given the freedom they need to do so.

Artistic – ISFPs are able to show their creativity in tangible ways and with stunning beauty. Whether writing a song, painting an emotion, or presenting a statistic in a graph, ISFPs have a way of visualizing things that resonates with their audience.

ISFP Weaknesses

Fiercely Independent – Freedom of expression is often ISFPs' top priority. Anything that interferes with that, like traditions and hard rules, creates a sense of oppression for ISFP personalities. This can make more rigidly structured academics and work a challenge.

Unpredictable – ISFPs' dislike long-term commitments and plans. The tendency to actively avoid planning for the future can cause strain in ISFPs' romantic relationships and financial hardship later in life.

Easily Stressed – ISFPs live in the present, full of emotion. When situations get out of control, people with this personality type (especially Turbulent ones) can shut down, losing their characteristic charm and creativity in favor of gnashing teeth.

Overly Competitive – ISFPs can escalate small things into intense competitions, turning down long-term success in their search for glory in the moment, and are unhappy when they lose.

Fluctuating Self-Esteem – It's demanded that skills be quantified, but that's hard to do with ISFPs' strengths of sensitivity and artistry. ISFPs' efforts are often dismissed, a hurtful and damaging blow, especially early in life. ISFPs can start to believe the naysayers without strong support.

So, ni sedikit sebanyak ape yang website tu describe pasal ISFP personality type ni.. and most of it kena dengan i..

Mesti you all macam "mende die tulis panjang panjang ni.. " hahhaa.. 

well, blog i sukati i laa..
After all,  this blog is supposed to be about me..  Hahaa! :P

If you people nak buat personality test boleh laa visit this website: https://www.16personalities.com/

Mana tahu dengan buat ni, you can get to know yourself better and improve to be a better person.. right.. 

I CHANGE DURING THE COURSE OF A DAY. I WAKE AND I'M ONE PERSON, AND WHEN I GO TO SLEEP I KNOW FOR CERTAIN I'M SOMEBODY ELSE.

-Bob Dylan-

*ISFP stands for Introvert, Sensing, Feeling, Perceiving

.: Pessimism :.


Assalamualaikum~~

Hai people..

Currently, I'm working as a Pegawai IT in a manufacturing based company (senang cakap kilang laa.. hehe..) located in Kota Damansara.. it's been a year since i've started working here.. 

Actually, i was hired as a programmer which is to develop an internal system for the company and also to maintain the existing system, but besides programming, hari hari pun nak kene buat support..

Pasal kene buat support tu i takde laa kisah sangat.. even, i'm glad that i can help solving user's problem.. tapi.. hmm.. hari hari pun nak kene hadap user yang fussy make me feel disgusted.. seriously..

fussy user satu hal, yang paling i geram is colleague yang rasa the world is only revolve around her (in a bad way though).. she is soooo pessimist..!! she think everybody hate her and want to harm her.. 

omaagad.. this is the first time i deal dengan orang yang macam ni.. she's toooo paranoid.. how to say ekk.. 

ok camni.. 

die pergi toilet lama (actually takde laa lama sangat, around 5 minutes je pun) then bila die balik dari toilet, tiba tiba die *spark i.. Dia kata Mr K (our manager) tengok die dengan muka masam, sebab die pergi toilet lama, mesti Mr K benci die..

i was like.. what..the..hell.. i don't know why she think someone will hate her sebab die pergi toilet lama..??!! 

motip..?

itu satu ok.. there's a lot of stories like this.. i just don't understand her.. she's the weirdest person i've ever meet in my entire life.. 

example - i buat ni ni ni. mesti die benci I.. tadi i cakap macam ni ni ni, mesti die terasa dengan i.. tadi i jumpa si polan ni tapi i tak tegur die pun, mesti die benci i... 

every single day.. 

can you feel me.. 

it's not that i hate her.. tapi die punya pelik plus pessimism plus paranoid tak bertempat tu kadang kadang buat i geram campur menyampah.. 

but, i've got to admit laa.. she is a good worker.. die memang cekap dengan kerja die.. tapi.. hmm.. she lack of common sense.. y'know what i meant.. 

ehh.. rasa berdosa pulak mengumpat die dalam blog.. tapi i geram.. blog je la tempat i nak luah geram i.. 

god forgive me please..

enuff mengumpat..

bye people..

*spark = internal chatting system use in my company

.: Heartless :.


Assalamualaikum!

So today I decided to talk or should i call it membebel about me.. yes me, myself.. Semenjak dua menjak ni, I think a lot.. about myself.. What kind of person i am..

Some of my close friend (ramai actually.. -___-'') said that i iz a very heartless person.. By heartless they mean is cakap-pakai-lepas-tak-jaga-hati-orang-langsung type of person..

Sooo, i did some self thinking.. did i..!? did i jenis yang cakap lepas tak jaga hati orang.. Omaaaiiii, and i think YES.. Betul.. -____-''

Dalam bahasa lembutnya i iz JUJUR.. which is brutally honest and more annoying..!! well, i just speak my mind je kot, i tak suka, then i cakap laa i tak suka.. Takkan I tak suka tapi i nak cakap i suka pulak kan.. kann... (tanak kalah)

Tapi i jujur dengan kawan kawan yang i rapat je laa.. takde laa i jujur cakap lepas kat orang orang yang i tak kenal or orang yang i baru kenal..

anyway..

Berbalik kepada topik tadi, Heartless.. Yes, i admit.. i memang kinda little bit tiny kecil sebesar kuman Heartless and annoying.. (Booooo!!)

there's one episode where my friend show me her picture masa zaman baby baby dulu.. selalu kan kalau gambar zaman baby ni mesti laa die akan expect kita cakap.. omagaaad, cutenyee you.. macam nak picit picit gigit gigit je..

but, sebab mulut i jahat honest sangat i cakap, "ehh, macam o***g a**i laa" Astagfirullah hal azim (btw, kat gambar tu kulit die macam gelap sikit, and her hair little bit kerinting halus.. still tak mengaku mulut die jahat tu.. ish ish ish.. adiba.. adiba..)

so, i cakap jujur je laa.. and, my friend terus tarik muka masam.. ok, admit. i'm sorry dear.. and i realized that i talk first think later or i guess in MY case talk first and never think..

so, because of my mulut-puaka ni, i often makes my friends annoyed with me and hurts their feeling (without my conscious) but still, jahat jahat mulut i they still wanna be my friend.. thanks gais, l lebiu a lot to the universe and back..

ehh.. panjang pulaa bebels i ni.. ok. so, i make promise to myself.. no more mulut-longkang ok? deal?

deal.

i will try my bestest (betui ka ni..? lantak pi laa) to jaga my percakapan so that i will not talk like mulut-puaka or mulut-longkang.. i will think before i talk.. janji..

to my dearest family, friends, neighbours and semua semua yang pernah terkena panahan mulut-puaka i ni.. i'm really sorry.. i really didn't mean it.. reallyyyyyy.. Forgive me..  :'(

enuf membebels..

seeyaa..

.: Jodoh :.

So, this upcoming November genaplah usia saya 26 tahun.. Oh, dah 26 tahun.. As a woman, orang cakap umur terbaik untuk mendirikan rumah tangga.. tak terlalu muda, dan tak terlalu berusia.. hmm..

Ramai jugak saudara mara bertanya, bila nak kahwin.. tambahan saya sebagai anak sulung dalam family.. Although mak dengan abah tak pernah tanya directly, tapi kita sendiri boleh faham kan.. there's one time, me and my family going out for dinner, then suddenly terserempak dengan kawan abah and kitorang duduk semeja.. abah borak2 dengan kawan die, abah tanya kawan die dah brape orang cucu... and kawan die ckp dah 5, menantu ade 3.. die tanya abah.. kau dah berapa cucu.. abah jawab, aku menantu pun takda lagi.. and bila I dengar, rasa macam.. hmm.. tak tau nk describe macamana.. although depa tak pernah laa push suruh kawen.. tapi kau rasa macam ade batu seketul atas bahu..

Tambah sekarang abah dah kurang sihat sikit lepas kene stroke.. So rase macam responsibilities untuk dapatkan abah seorang menantu and cucu tu macam makin besar.. and again I said depa tak pernah push pun.. cuma kau sendiri boleh rasa kannn..

And berbalik soal jodoh.. yes, jodoh ditangan tuhan.. even bercinta bertahun tahun tapi kalau takda jodoh tetap tak bersama jugak and kalau dah jodoh tak pernah kenal bercinta pun boleh terkawen.. So saya ambil keputusan untuk beserah pada tuhan.. ada jodoh kawen laa.. takda jodoh kita jumpa kat syurga nanti la..

Tapi bila saya ckp macam tu, ade yang cakap kene laa usaha.. takkan nk tunggu jodoh datang bergolek.. yes, betul.. takkan nak tunggu jodoh datang bergolek kan.. tapi, me as a woman, besar mana sangat usaha yang saya boleh buat.. ye, ade yang kata, siti khadijah yang pergi pinang Nabi.. ye.. betul.. tapi itu Siti Khadijah.. Wanita hebat.. saya cuma wanita biasa yang imannya terkadang turun dan naik..

Jadi apa yang saya boleh usaha cuma doa dan usaha lebih untuk perbaiki diri.. So, focus utama saya sekarang, kerja cari duit and enjoy my life as much as I can.. InsyaAllah ade jodoh tak kemana.. tuhan dah janji kan.. Lagipun kita tak tahu mane yang kita akan pakai dulu.. baju pengantin atau kain kafan..

.: Dear Unrequited Love :.


I wanted to tell this to you long time ago but somehow I’m only telling it to you now..

I like you..

I really like you..

Do you even know the things I’ve done because of you?

You were everything on my mind. You!

Seeing you twelve times a day and still want to see you..

And when I saw you I just liked it..

But we were always held back by that thing they call timing..

That damn timing..

But fate and timing do not just happen out of coincidence..

They are products of earnest, simple choices, that make up miraculous moments.

Being resolute, making decisions without hesitation..

I should have been more courageous..

It was not timing..

It was my too many hesitations..

10 years of unrequited love..

Thanks for the memory..

Good bye..

.: Drama Melayu Petang Petang :.

last 2 week.. iols teman mak iols buka puasa.. sebab malas nak makan kat dapur, mak iols bentang surat khabar makan depan tv kat ruang tamu.. so adik iols bukak laa tv3.. drama melayu petang petang tengah tayang laa mase tu.. so, iols pun tengok laa tv sambil makan..

fyi, iols ni dah laaamaaaaa sangat tak tengok tv.. maybe sebab dah terbiasa tak tengok tv.. 6 tahun study duk kat asrama, mengajar iols untuk tak tengok tv.. so iols pun tengok laa drama melayu petang petang tersebut.. ohh, kacak jugak hero ni, pakai uniform askar pulak.. tak payah laa iols sebut drama ape kan..

so, iols pon keep on watching laa drama tu.. ok.. askar bercinta dengan doktor.. hmm.. konsep macam biasa tengok je.. hmm.. ok.. iols teringat Descendants of the sun (DOTS).. hahhaa.. laaaa.. nak tiru DOTS ke.. omg.. so, sebab curios dengan drama ni.. iols pun start laa search pasal drama melayu petang petang tu.. aiiyaa.. teruk kene hentam rupanya..

this is why iols tak tengok drama melayu.. bukan nk hentam or jatuhkan drama melayu.. tapi otak iols tak dapat nak hadam,, balik balik anak orang kaya kene kawen paksa.. company juta juta.. hero kaya jatuh cinta dengan heroin miskin.. omai.. tak ade input, tak berkembang laa otak iols..

ok bukan nk puji drama luar.. tapi kita ambil contoh terdekat.. DOTS.. Kalau uols tengok DOTS, brape banyak ilmu uols boleh dapat.. military knowledge, medical knowledge, macammana nak handle situasi kalau ade bencana alam.. bukan kisah cinta semata mata..

Drama terbaru, Doctors, banyak betul medical knowledge yang kita boleh dapat.. ape simptome simptome penyakit neuro (sebab both hero and heroin tu pakar neuro), banyak term term medical yang iols dapat belajar.. bukan takat tengok hero heroin bercinta bergaduh jeles putus couple balik je..

ade jugak drama or movie melayu yang bagus.. contohnya Ola Bola.. Bagus cerita tu, banyak pengajaran.. lg.. cerita tanah kubur pun bagus.. buat kita ingat kematian..

so, to conclude.. jangan laa uols tanye, eh u tengok tak drama sekian sekian ni kat tv semalam.. Iols memang tak tengok punye.. ok..

.: Red :.

So, the story begin bila abah kene mild stroke and dah tak boleh drive or bawak motor lagi. So jadi macam susah sikit bila kitorang semua tak berani nk drive kereta abah yg besar gedabak dan MANUAL tu.. Yes besar tu boleh gagah lagi.. Tapi MANUAL.. Iols memang surrender laa kereta manual ni.. Last bawak manual mase ambik ujian JPJ  dulu.. So tinggal Cekodok Biru si Viva tu je laa yang nk bawak kemane mane..


So mcm susah laa tinggal 1 kereta je.. Saya pergi kerja drive Viva tu laa hari-hari.. Bila ade clash dengan appoinment abah kat hosital so adik kene drop sy kat office dulu then baru boleh pergi hospital.. bla bla blaa.. macam-macam hal..

So, mak kate "along beli kereta laa, mak bagi rmXXXXX untuk downpayment.." Omai.. serius ni mak.. Along tak mintak ni.. Ni mak yg "DERMA" Gedebuk gedebak long story short, beli laah saya sebijik Proton Saga  Flx 1.3 Plus..

Ok, saya beli dengan sorang salesman I mean Saleswoman Proton Subang.. Kawan abah, Cik Zam, yang kenalkan dengan saleswoman tu.. Dari start  order, macam macam hal yang timbul. Saya order lebih kurang sebulan sebelum puasa, submit dokument untuk loan.. ok, loan tak lepas..  Iols ade tunggakan PTPTN.. Omai.. ok, settlekan PTPTN.. OK, PTPTN  dah settle.. ok.. Tunggu bank call.. hari demi hari berlalu.. Dah masuk  pertengahan puasa..

Bila boleh dapat ni kak.. Sebelum raya boleh dapat dik.. Ok, sebelum raya.. Boleh le Iols raya dengan kereta baru.. Eksited.. Hari masih berlalu..  saleswoman tu dok senyap and takde kejar pihak bank.. Omai.. Harapan nak raya dengan kereta baru Iols musnah.. Ok, takpe.. lepas raya katanya.. Bank call, katenye selagi CCRIS tak  update selagi tu loan tak boleh nak approve.. WTH, Iols dah settlekan  PTPTN hampir sebulan dah.. And the F*****g CCRIS still tak update.. ok, sabar.. Almost 2 week lepas raya baru loan Iols approved..

Ok, loan dah approved and Iols sign agreement and bayar laa downpayment yang my mother "Derma" tu.. lepas loan approved pun macam macam hal jugak.. Agent  nk register vehicle tak boleh sebab IC iols tak detect dalam system mySikap JPJ.. Omai, dugaan apa lagi ni.. So, iols pergi sendiri JPJ  Padang Jawa nak settle kan hal ni..Dan rupa-rupanya.. Pegawai JPJ tersebut  salah key in no IC iols dalam system die.. Patutlaa tak boleh detect.. omai.. Ok, settle JPJ.. Kak, bila boleh kluar kereta.. InsyaALLAH Jumaat ni dik..  Jumaat katenye.. Mula mula masa sign agreement kate Rabu.. Tapi pasal JPJ tu delay jumaat pulak.. ok laa.. takpelaa bukan salah die..

Dan hari jumaat pun tiba.. Kak, macammana.. boleh keluar dah ke harini..?? Petang Sikit akak bagitahu.. katenye... ok. tunggu petang.. Dah petang.. kak, macamana.. tak boleh laa dik.. Isnin.. Geran and roadtax tak dapat lg.. WHAT..!!?? hmm.. ok sabar.. sabar.. 1st car, banyak dugaan..

ok, dah isnin.. iols pun wasep die lagi.. kak, macammane.. boleh keluar ke harini.. and die reply.. "Dik awak ambik esok laa, akak cuti harini, nk anto husband g arab saudi.." omaigod.. mase ni iols dah geram.. kenapa janji hari isnin, kalau tahu isnin tu awak nak cuti.. mase mintak downpayment, demam demam pun awak datang kerja..

Saya push die jugak dengan menipu sunat cakap saya urgent nk pakai kereta.. Viva  adik dah ambik.. Then die kate die akan mintak kawan die tolong deliver.. See, ade  je cara nk bagi harini.. So, to conclude, bayarlah hutang PTPTN anda supaya senang nak apply loan.. Ehh, salah.. bayar laah hutang anda sebab hutang memang wajib di bayar.. kalau tak, dalam kubur sana esok kene laa tibai..


Nah, Iols bagi teaser je sikit.. Petang ni balik office baru nak pergi ambik.. Selamat datang lah family member baru my Red. Jangan nakal nakal.. nanti Iols belanja Ron 97..




.: Ketika Ada Yang Bertanya Tentang Cinta :.



Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta

kau melihat langit membentang lapang

menyerahkan diri untuk dinikmati, tapi menolak untuk dimiliki


Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta, 

aku melihat nasib manusia

terkutuk hidup di bumi

bersama jangkauan lengan mereka yang pendek

dan kemahuan mereka yang panjang


Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta,

kau bayangkan aku seekor burung kecil yang murung

bersusah payah terbang mencari tempat sembunyi

dari mata peluru para pemburu


Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta

aku bayangkan kau satu-satunya pohon yang tersisa

kau kesepian dan mematahkan cabang-cabang sendiri


Ketika ada yang bertanya tentang cinta, 

apakah sungguh yang dibutuhkan adalah kemewahan kata-kata

atau cukup ketidaksempurnaan kita?


Aan Mansyur

.: Aidilfitri :.



Selamat hari raya.. Maaf zahir dan batin.. 

So, tahun ni turn beraya kat Muar, which is kampung abah.. And, tahun ni semua orang balik.. Penuh rumah atuk, sampai terpaksa pasang khemah tidur kat luar.. 150++ ketupat licin dalam masa 2 hari..
Serius tahun ni raya tak banyak gambar.. so, I letak yang mana ada je laa..


Ni separuh je..


Abah hilang.


The Cousins.

.

Budak kecit, Ixora.


abah hilang lagi


rumah atok.


open house rumah Pekja.



.: Iftar :.



So, semalam company I buat majlis berbuka puasa.. Pelik jugak.. sebab officemate I kate, dah dua tahun die kerja, tak pernah pun buat majlis berbuka.. Owh lupa nk bagi tahu, pelik sebab company ni ownernye Chinese and majority pekerja pun Chinese.. Maybe rezeki I kot, first time puasa kat sini ade majlis berbuka.. So, majlis berbuka tu buat di Tropicana Golf and Country Club.. Tak berapa jauh laa dari office.. Cuma biasa laa, jem Damansara sebab banyak traffic light.. 

 


This is Irnie, kawan bergaduh I kat office.. Kita dua orang je bunga kat IT department tu..













Yang lain ni is my fellow officemate from macam - macam department.. 






.: Ramadhan :.



Selamat Berpuasa..
Semoga semua amal ibadah kita diterima Nya..



.: Bridesmaid :.





So, ahad lepas, 29th May 2016, was Mazidah a.k.a Lat's wedding and we get the honour to be Lat's bridesmaid. And I malas nak taip cerita panjang-panjang. Let picture do the talking. 
















Dan INI.. Hari Isnin mase otw ke rumah pengantin lelaki, kami EKSIDEN.,. Reverse, hentam tiang, cermin belakang hancur. Hantar bengkel, tukar cermin, melayang RM400.. 




Tunggu gambar dari official photographer. Nanti I update.. 



.: LOVE :.




A game that requires greater precision and planning..

A game of power..

Manipulation of emotions to control the mind..

It's a game where the one who display affection first gaves up total control and goes around like a dog on a collar..



Robin Heiden
2006

.: Jangan Ajak Ajak Dia :.



kau memori terindah
tak ku duga kini engkau datang lagi
andaikan menit bisa berhenti
waktu tak berjalan
maka dari itu dengar lihat
waktu kita tak banyak
andai ini kesempatan terakhir
kita nikmati
jangan hadirkan dia
jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia
kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia
jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia
kau memori terindah, tak ku duga kini engkau datang lagi
andaikan menit bisa berhenti, waktu tak berjalan
maka dari itu dengar lihat, waktu kita tak banyak
andai ini kesempatan terakhir, kita nikmati
jangan hadirkan dia, jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia, kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia, jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia
jangan hadirkan dia, jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia, kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia, jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia oooh jangan ajak dia


   

Melly Goeslow
AADC2

.: DOA kepada Pemeluk teguh :.




Tuhanku
Dalam termangu
Aku masih menyebut namaMu

Biar susah sungguh
mengingat Kau penuh seluruh

Cahayamu panas suci
tinggal kerdip lilin dikelam sunyi

Tuhanku
Aku hilang bentuk
remuk

Tuhanku
aku mengembara dinegeri asing

Tuhanku
dipintuMu aku mengetuk
aku tidak bisa berpaling

Chairil Anwar 
November 1943