.: Dear Unrequited Love :.


I wanted to tell this to you long time ago but somehow I’m only telling it to you now..

I like you..

I really like you..

Do you even know the things I’ve done because of you?

You were everything on my mind. You!

Seeing you twelve times a day and still want to see you..

And when I saw you I just liked it..

But we were always held back by that thing they call timing..

That damn timing..

But fate and timing do not just happen out of coincidence..

They are products of earnest, simple choices, that make up miraculous moments.

Being resolute, making decisions without hesitation..

I should have been more courageous..

It was not timing..

It was my too many hesitations..

10 years of unrequited love..

Thanks for the memory..

Good bye..

.: Drama Melayu Petang Petang :.

last 2 week.. iols teman mak iols buka puasa.. sebab malas nak makan kat dapur, mak iols bentang surat khabar makan depan tv kat ruang tamu.. so adik iols bukak laa tv3.. drama melayu petang petang tengah tayang laa mase tu.. so, iols pun tengok laa tv sambil makan..

fyi, iols ni dah laaamaaaaa sangat tak tengok tv.. maybe sebab dah terbiasa tak tengok tv.. 6 tahun study duk kat asrama, mengajar iols untuk tak tengok tv.. so iols pun tengok laa drama melayu petang petang tersebut.. ohh, kacak jugak hero ni, pakai uniform askar pulak.. tak payah laa iols sebut drama ape kan..

so, iols pon keep on watching laa drama tu.. ok.. askar bercinta dengan doktor.. hmm.. konsep macam biasa tengok je.. hmm.. ok.. iols teringat Descendants of the sun (DOTS).. hahhaa.. laaaa.. nak tiru DOTS ke.. omg.. so, sebab curios dengan drama ni.. iols pun start laa search pasal drama melayu petang petang tu.. aiiyaa.. teruk kene hentam rupanya..

this is why iols tak tengok drama melayu.. bukan nk hentam or jatuhkan drama melayu.. tapi otak iols tak dapat nak hadam,, balik balik anak orang kaya kene kawen paksa.. company juta juta.. hero kaya jatuh cinta dengan heroin miskin.. omai.. tak ade input, tak berkembang laa otak iols..

ok bukan nk puji drama luar.. tapi kita ambil contoh terdekat.. DOTS.. Kalau uols tengok DOTS, brape banyak ilmu uols boleh dapat.. military knowledge, medical knowledge, macammana nak handle situasi kalau ade bencana alam.. bukan kisah cinta semata mata..

Drama terbaru, Doctors, banyak betul medical knowledge yang kita boleh dapat.. ape simptome simptome penyakit neuro (sebab both hero and heroin tu pakar neuro), banyak term term medical yang iols dapat belajar.. bukan takat tengok hero heroin bercinta bergaduh jeles putus couple balik je..

ade jugak drama or movie melayu yang bagus.. contohnya Ola Bola.. Bagus cerita tu, banyak pengajaran.. lg.. cerita tanah kubur pun bagus.. buat kita ingat kematian..

so, to conclude.. jangan laa uols tanye, eh u tengok tak drama sekian sekian ni kat tv semalam.. Iols memang tak tengok punye.. ok..

.: Red :.

So, the story begin bila abah kene mild stroke and dah tak boleh drive or bawak motor lagi. So jadi macam susah sikit bila kitorang semua tak berani nk drive kereta abah yg besar gedabak dan MANUAL tu.. Yes besar tu boleh gagah lagi.. Tapi MANUAL.. Iols memang surrender laa kereta manual ni.. Last bawak manual mase ambik ujian JPJ  dulu.. So tinggal Cekodok Biru si Viva tu je laa yang nk bawak kemane mane..


So mcm susah laa tinggal 1 kereta je.. Saya pergi kerja drive Viva tu laa hari-hari.. Bila ade clash dengan appoinment abah kat hosital so adik kene drop sy kat office dulu then baru boleh pergi hospital.. bla bla blaa.. macam-macam hal..

So, mak kate "along beli kereta laa, mak bagi rmXXXXX untuk downpayment.." Omai.. serius ni mak.. Along tak mintak ni.. Ni mak yg "DERMA" Gedebuk gedebak long story short, beli laah saya sebijik Proton Saga  Flx 1.3 Plus..

Ok, saya beli dengan sorang salesman I mean Saleswoman Proton Subang.. Kawan abah, Cik Zam, yang kenalkan dengan saleswoman tu.. Dari start  order, macam macam hal yang timbul. Saya order lebih kurang sebulan sebelum puasa, submit dokument untuk loan.. ok, loan tak lepas..  Iols ade tunggakan PTPTN.. Omai.. ok, settlekan PTPTN.. OK, PTPTN  dah settle.. ok.. Tunggu bank call.. hari demi hari berlalu.. Dah masuk  pertengahan puasa..

Bila boleh dapat ni kak.. Sebelum raya boleh dapat dik.. Ok, sebelum raya.. Boleh le Iols raya dengan kereta baru.. Eksited.. Hari masih berlalu..  saleswoman tu dok senyap and takde kejar pihak bank.. Omai.. Harapan nak raya dengan kereta baru Iols musnah.. Ok, takpe.. lepas raya katanya.. Bank call, katenye selagi CCRIS tak  update selagi tu loan tak boleh nak approve.. WTH, Iols dah settlekan  PTPTN hampir sebulan dah.. And the F*****g CCRIS still tak update.. ok, sabar.. Almost 2 week lepas raya baru loan Iols approved..

Ok, loan dah approved and Iols sign agreement and bayar laa downpayment yang my mother "Derma" tu.. lepas loan approved pun macam macam hal jugak.. Agent  nk register vehicle tak boleh sebab IC iols tak detect dalam system mySikap JPJ.. Omai, dugaan apa lagi ni.. So, iols pergi sendiri JPJ  Padang Jawa nak settle kan hal ni..Dan rupa-rupanya.. Pegawai JPJ tersebut  salah key in no IC iols dalam system die.. Patutlaa tak boleh detect.. omai.. Ok, settle JPJ.. Kak, bila boleh kluar kereta.. InsyaALLAH Jumaat ni dik..  Jumaat katenye.. Mula mula masa sign agreement kate Rabu.. Tapi pasal JPJ tu delay jumaat pulak.. ok laa.. takpelaa bukan salah die..

Dan hari jumaat pun tiba.. Kak, macammana.. boleh keluar dah ke harini..?? Petang Sikit akak bagitahu.. katenye... ok. tunggu petang.. Dah petang.. kak, macamana.. tak boleh laa dik.. Isnin.. Geran and roadtax tak dapat lg.. WHAT..!!?? hmm.. ok sabar.. sabar.. 1st car, banyak dugaan..

ok, dah isnin.. iols pun wasep die lagi.. kak, macammane.. boleh keluar ke harini.. and die reply.. "Dik awak ambik esok laa, akak cuti harini, nk anto husband g arab saudi.." omaigod.. mase ni iols dah geram.. kenapa janji hari isnin, kalau tahu isnin tu awak nak cuti.. mase mintak downpayment, demam demam pun awak datang kerja..

Saya push die jugak dengan menipu sunat cakap saya urgent nk pakai kereta.. Viva  adik dah ambik.. Then die kate die akan mintak kawan die tolong deliver.. See, ade  je cara nk bagi harini.. So, to conclude, bayarlah hutang PTPTN anda supaya senang nak apply loan.. Ehh, salah.. bayar laah hutang anda sebab hutang memang wajib di bayar.. kalau tak, dalam kubur sana esok kene laa tibai..


Nah, Iols bagi teaser je sikit.. Petang ni balik office baru nak pergi ambik.. Selamat datang lah family member baru my Red. Jangan nakal nakal.. nanti Iols belanja Ron 97..




.: Ketika Ada Yang Bertanya Tentang Cinta :.



Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta

kau melihat langit membentang lapang

menyerahkan diri untuk dinikmati, tapi menolak untuk dimiliki


Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta, 

aku melihat nasib manusia

terkutuk hidup di bumi

bersama jangkauan lengan mereka yang pendek

dan kemahuan mereka yang panjang


Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta,

kau bayangkan aku seekor burung kecil yang murung

bersusah payah terbang mencari tempat sembunyi

dari mata peluru para pemburu


Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta

aku bayangkan kau satu-satunya pohon yang tersisa

kau kesepian dan mematahkan cabang-cabang sendiri


Ketika ada yang bertanya tentang cinta, 

apakah sungguh yang dibutuhkan adalah kemewahan kata-kata

atau cukup ketidaksempurnaan kita?


Aan Mansyur

.: Aidilfitri :.



Selamat hari raya.. Maaf zahir dan batin.. 

So, tahun ni turn beraya kat Muar, which is kampung abah.. And, tahun ni semua orang balik.. Penuh rumah atuk, sampai terpaksa pasang khemah tidur kat luar.. 150++ ketupat licin dalam masa 2 hari..
Serius tahun ni raya tak banyak gambar.. so, I letak yang mana ada je laa..


Ni separuh je..


Abah hilang.


The Cousins.

.

Budak kecit, Ixora.


abah hilang lagi


rumah atok.


open house rumah Pekja.



.: Iftar :.



So, semalam company I buat majlis berbuka puasa.. Pelik jugak.. sebab officemate I kate, dah dua tahun die kerja, tak pernah pun buat majlis berbuka.. Owh lupa nk bagi tahu, pelik sebab company ni ownernye Chinese and majority pekerja pun Chinese.. Maybe rezeki I kot, first time puasa kat sini ade majlis berbuka.. So, majlis berbuka tu buat di Tropicana Golf and Country Club.. Tak berapa jauh laa dari office.. Cuma biasa laa, jem Damansara sebab banyak traffic light.. 

 


This is Irnie, kawan bergaduh I kat office.. Kita dua orang je bunga kat IT department tu..













Yang lain ni is my fellow officemate from macam - macam department.. 






.: Ramadhan :.



Selamat Berpuasa..
Semoga semua amal ibadah kita diterima Nya..



.: Bridesmaid :.





So, ahad lepas, 29th May 2016, was Mazidah a.k.a Lat's wedding and we get the honour to be Lat's bridesmaid. And I malas nak taip cerita panjang-panjang. Let picture do the talking. 
















Dan INI.. Hari Isnin mase otw ke rumah pengantin lelaki, kami EKSIDEN.,. Reverse, hentam tiang, cermin belakang hancur. Hantar bengkel, tukar cermin, melayang RM400.. 




Tunggu gambar dari official photographer. Nanti I update.. 



.: LOVE :.




A game that requires greater precision and planning..

A game of power..

Manipulation of emotions to control the mind..

It's a game where the one who display affection first gaves up total control and goes around like a dog on a collar..



Robin Heiden
2006

.: Jangan Ajak Ajak Dia :.



kau memori terindah
tak ku duga kini engkau datang lagi
andaikan menit bisa berhenti
waktu tak berjalan
maka dari itu dengar lihat
waktu kita tak banyak
andai ini kesempatan terakhir
kita nikmati
jangan hadirkan dia
jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia
kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia
jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia
kau memori terindah, tak ku duga kini engkau datang lagi
andaikan menit bisa berhenti, waktu tak berjalan
maka dari itu dengar lihat, waktu kita tak banyak
andai ini kesempatan terakhir, kita nikmati
jangan hadirkan dia, jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia, kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia, jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia
jangan hadirkan dia, jangan terlintas di benakmu
simpan dulu nama dia, kita hanya ada aku
jangan kau ajak dia, jangan kepikiran dulu sama dia
jangan ajak-ajak dia oooh jangan ajak dia


   

Melly Goeslow
AADC2

.: DOA kepada Pemeluk teguh :.




Tuhanku
Dalam termangu
Aku masih menyebut namaMu

Biar susah sungguh
mengingat Kau penuh seluruh

Cahayamu panas suci
tinggal kerdip lilin dikelam sunyi

Tuhanku
Aku hilang bentuk
remuk

Tuhanku
aku mengembara dinegeri asing

Tuhanku
dipintuMu aku mengetuk
aku tidak bisa berpaling

Chairil Anwar 
November 1943





.: Tidak Ada New York Hari Ini :.




"Kadang-kadang kau pikir, lebih mudah mencintai semua orang daripada melupakan satu orang. Jika ada seorang terlanjur menyentuh inti jantungmu, mereka yang datang kemudian hanya akan menemukan kemungkinan-kemungkinan"




.: BATAS :.



Semua perihal diciptakan sebagai batas

Membelah sesuatu dari sesuatu yang lain

Hari ini membelah membatasi besok dan kemarin

Besok batas hari ini dan lusa

jalan-jalan memisahkan deretan toko dan perpustakaan kota,

bilik penjara, dan kantor wali kota, juga rumahku dan seluruh tempat di mana pernah ada kita

Bandara dan udara memisahkan New York dan Jakarta

Resah di dadamu dan rahasia yang menanti di jantung puisi dipisahkan kata

begitu pula rindu. Antara pulau dan seorang petualang yang gila

Seperti penjahat dan kebaikan dihalang ruang dan undang-undang

Seorang ayah membelah anak dari ibunya dan sebaliknya

Atau senyummu dinding di antara aku dan ketidakwarasan

Persis segelas kopi tanpa gula pejamkan mimpi dari tidur

Apa kabar hari ini?

Lihat tanda tanya itu jurang antara kebodohan dan keinginanku memilikimu sekali lagi


M. Aan Mansyur
aadc2



.: Ada Apa Dengan Cinta 2 :.





Rangga.. 
Hensem macam dulu.. 
Walau muka dengan eyebag sekilo, pun masih hensem..
Cinta..
Cantik macam dulu..
Walau muka dah nampak sedikit berusia, pun masih cantik..
Jalan ceritanya slow..
Tapi banyak humor yang tak disangka..
3.5/5..



.: Captain America: Civil War :.





Best..
4/5 bintang..
Captain Rogers handsome macam selalu..
Tony Stark charming macam selalu..
Dan saya #teamironman
Sekian..